Ekopavilon v Praze na Barrandově chystá 7. přehlídku biopotravin

Biojarmark ekofarem - máte v kalendáři ?


Tradici stále známějšího Biojarmarku ekofarem chce i letos ve dnech 29. a 30. září rozvíjet Liga energetických alternativ spolu s Heinrich Böll Stiftung. V ekopavilonu v Praze na Barrandově již posedmé připravují osvětově prodejní setkání vyznavačů zdravější výživy s ekologickými rolníky a jejich biopotravinami, zrozenými bez chemie při hospodaření citlivějším ke zvířatům, půdě i krajině. Veřejnosti budou biorolníci se svými produkty k dispozici v pátek od 14 do 19 h a v sobotu od 9 h do vyprodání zásob. Páteční večer i sobotní poledne bude dle zavedeného zvyku patřit ochutnávkovému rautu s hudbou. Zpestřením akce bude letos navíc čtvrteční večer s přednáškou amerických ekofarmářů rodiny Ehrhardtových z Marylandu v USA (od 18h) a navazující hudební večer s názvem "Hrají a zpívají přátelé ekofarem", kde si mezi svými pro radost zamuzicírují sami biorolníci a jejich děti či známí.

Organizátoři navštěvované akce chtějí opět přispět k popularizaci přírodě přátelského zemědělství, jeho produktů i služeb. Netradiční kontaktní počin směřuje především k těm, které přitahuje přirozený svět potravin certifikovaných na základě přísných pravidel i kontrol státem garantovanou známkou "BIO" - ať už o něm mnohé vědí a bioprodukty systematicky vyhledávají či ho teprve chtějí hlouběji poznat. Chovatelé krav, koz, ovcí, zelináři, ovocnáři, bylinkáři, pekaři aj. totiž na místě příznivcům vždy osobně objasňují vše, co je zajímá.


Letos nabídku svých vyhlášených produktů již potvrdili producent sušeného ovoce Z. Ševčík z Pitína v Bílých Karpatech a biojablek B. Plíšek z Hořic v Podkrkonoší, pěstitelé vína, bylin a koření manželé Abrlovi z Pavlova na Pálavě, Sluneční brána z Čejkovic s čaji, bylinkami a škálou aromasměsí i např. zelináři A. Horák z Lesoňovic na Vysočině, J. Netík ze Spáleniště u Dobrušky a P.Weidenthaler z Velehradu. Tradičně má být k mání skvělé pečivo z pekárny v Leštině na Šumpersku a široká kolekce z AGRO Měřín. Chybět nemá ani med a medovina firmy od Šiftařů ze Starého Plzence.Zklamáni nebudou ani ti, kdo si vždy rádi pochutnají na rožněném skopovém od Tůmů z Dědova. Na sýru od Šourkových z Plavů či od Balouna z Perneku. Lákadlem ochutnávek budou opět nápaditá menu společností Country Life, PRO-BIO, s.r.o a ekofarmy Kršnův dvůr z Chotýšan u Benešova, kteří všichni nabídnou i širokou paletu produktů ke koupi.


Letos přibudou i špaldové koláčky a suchá produkce od firmy BIO Kočí z Větrného Jeníkova. Kozí sýry, mléko i syrovátku, které vždy patří k nejžádanějším produktům, chce poprvé nabízet ekofarma Šmídových ze Žlutic. Premiéru budou mít i ovocné mošty a jablka i hrušky ze Zámeckých sadů v Chrámcích i brambory a špalda nového odbytového družstva BIO Vysočina, které zastupuje biorolníky z tohoto regionu.
Počítá se jako každoročně i s účastí nejúspěšnějších hospodářů - nositelů prestižní ceny pro "biorolníka roku" v podobě symbolického hrnce zlaťáků. Připravena bude i tématická literatura, poradna pro biozahrádkáře, projekce videofilmů z ekofarem, soutěže i kontakt se zvířaty pro nejmenší.


(Bližší informace: LEA - tel. 02 / 5814175, 0603/467665).
mrk
Karel Merhaut

kontakt:
Karel Merhaut, 182 00, Praha 8, Bedřichovská 1957, tel.2278 2315
fax a záznamník dtto, též 0425 / 876 086 (r.č. 521017/212)

button_zpet.gif (1175 bytes)